WSPÓŁPRACUJĄ Z NAMI

Ewa Andrzejewska - przewodniczka terenowa,  miejska  i  pilot wycieczek. Oznacza to, że bliskie są jej nie tylko klimaty Warszawy, ale także nie jest obca chęć opuszczenia miasta i przebywania z dziećmi, młodzieżą lub dorosłymi turystami - gdzieś w rozległych  przestrzeniach  Mazowsza, Podlasia, Kujaw, Suwalszczyzny. Jest przewodniczką od 10 lat. Przekonana jest jednak, że nie czas jeszcze na rutynę - uważa, że warto ciągle szukać nowych, ciekawych miejsc i ludzi,  godnych przedstawienia Warszawiakom, chcącym wiedzieć więcej. Do przewodnictwa trafiła po kilkuletnim okresie wędrowania po Warszawie, uczestnicząc w  spacerach, organizowanych przez grupę Przewodników Miłośników Warszawy i Mazowsza.  Od 8 lat jest członkiem tej grupy i czas  ten uważa, za ważny, ciekawy i obfitujący w doświadczenia. Przewędrowała z Warszawiakami większość dzielnic miasta, ale najbliższa jest jej Wola - mieszka tu bowiem od dziecka, wydaje się, że zna tę dzielnicę dość dobrze, ciągle ją jednak poznaje od nowa, biorąc pod uwagę  niezwykłe  tempo zachodzących tu,  pozytywnych zmian.  Co najbardziej ceni w przewodnictwie - kontakt z ludźmi - których pasja i oznaki sympatii, motywują ją do działania, a także  możliwości poszerzania własnych horyzontów.

Monika Brodowska – przewodniczka po Warszawie. Szuka tras nieoczywistych, szczególnie zwraca uwagę na detale architektoniczne, lubi odkrywać dawne miasto w nowoczesnej stolicy. Warszawską historię i sztukę stara się pokazać w kontekście wydarzeń i nurtów artystycznych rozgrywających się w ważnych dla danej epoki miastach europejskich.

Olga Brzozowska - na co dzień wykłada matematykę na jednej z warszawskich uczelni. W naszej grupie jej od początku jej istnienia. Zaraz po zakończeniu kursu przewodnickiego przyłączyła się do właśnie powstającej grupy przewodników, którzy chcieli się dokształcać, a jednocześnie pokazywać warszawiakom ich miasto. Później kolejno kończyła kursy dla przewodników po Wilanowie, przewodników terenowych i pilotów wycieczek i wiele innych. Oprowadzając po Warszawie i jej okolicach koncentruje się na tym, co ją naprawdę interesuje, bo wie, że tylko wtedy wycieczki będą się podobać innym. Lubi opowiadać o ludziach – o znanych i nieznanych mieszkańcach miasta, a także o bohaterach literackich. Równie interesujące są dla niej miejsca bardzo znane, jak i okolice, gdzie pozornie nic nie ma i nikt wcześniej nie robił wycieczki. Uwielbia przekonywać turystów - tak Polaków jak i cudzoziemców (przede wszystkim rosyjsko- i anglojęzycznych), że Warszawa jest miastem, do którego warto wracać.

Grażyna Czarnowska -  to doświadczona przewodniczka, która miłość do Warszawy z powodzeniem łączy z fascynacją tajemniczym Marokiem i groźną, niedostępną Saharą. W miejsca te co pewien czas jeździ w charakterze pilota wycieczek. Podczas prowadzonych przez nią spacerów po Warszawie można poznać najskrytsze tajemnice Zamku Królewskiego i mniej znanych kościołów. Chętnie też organizuje wyprawy po Mazowszu, na przykład szlakiem popularnych seriali.  Jako miłośniczka aktywnego wypoczynku chętnie zabiera turystów w miejsca, gdzie słowo "ekstremalny" nabiera nowego znaczenia.

Hanna Dzielińska - młoda przewodniczka, która od lat przekonuje mieszkających tu cudzoziemców, że urok Warszawy tkwi w jej nieprzewidywalności i lekkim chaosie. Przemierza miasto ze szkolącymi się adeptami przewodnictwa i najmłodszymi dziećmi, których oprowadzanie sprawia jej największą satysfakcję. Najczęściej można ją spotkać w południowej części Śródmieścia lub na Mokotowie, gdzie nie raz udało jej się zaskoczyć wiedzą prawdziwych weteranów spacerów. Swoich gości zabiera w miejsca ważne dla ludzi kultury i sztuki oraz próbuje odkrywać piękno i tajemnice architektury ostatniego stulecia. Pasję varsavianistyczną łączy z pracą w telewizji.

Ewa Kierszys - warszawianka z dziada pradziada, absolwentka filologii romańskiej UW. Ma liczne zainteresowania, wśród których szeroko pojęte sztuki piękne /np. gra na skrzypcach w orkiestrze barokowej/, historia i podróże odgrywają ważną rolę. Do zostania przewodniczką warszawską zainspirowały ją kilkuletnie wędrówki z grupą Miłośników Warszawy i Mazowsza - zdobyte tam cenne wiadomości i doświadczenia uczestniczki przydają się jej teraz w organizacji własnych wycieczek.W przewodnictwie ceni przede wszystkim: możliwość poznawania niezwykłych miejsc i ludzi oraz konieczność bezustannego poszerzania wiedzy /z najrozmaitszych - czasem zaskakujących ją samą- dziedzin.

Barbara Kujawa - praca przewodnika sprawia jej dużą przyjemność. Lubi odkrywać bogatą przeszłość Warszawy, pokazywać piękne miejsca na mapie stolicy i jej dynamiczny rozwój. Jako nauczycielka języka niemieckiego ma wieloletnie doświadczenie w pracy  z młodzieżą i dorosłymi.  Prowadzi wycieczki "szyte na miarę", uwzględniające indywidualne zainteresowania jak również standardowe zwiedzanie dla większych lub mniejszych grup.

Waldemar Prokop – najmłodszy (ale tylko stażem)  przewodnik w naszej grupie. Jego pasja to Warszawa, jej historia, wspaniale zabytki, a przede wszystkim to, jak szybko się zmienia.  Z natury pogodny, wesoły człowiekiem, wszak z uśmiechem żyje i pracuje się łatwiej. Nie lubi sypać suchymi datami, faktami, te znaleźć można w rozlicznych publikacjach. Przedstawianie Stolicy od tej mniej znanej strony, z odrobiną pikanterii to jego sposób na pokazywanie miasta.Magicznym zaś miejscem jest Wilanów. O Pałacu, jego mieszkańcach i niezwykłych zbiorach opowiadać może  bez końca.

Ewa Słęcka - jest przewodnikiem warszawskim od 1991 roku. Kocha Warszawę i bardzo lubi ludzi.  Z zapałem i nadgorliwością wyjaśnia zagubionym przechodniom jak dojść na jakąś tam ulicę, do konkretnego miejsca. Przy okazji, chcą czy nie, muszą wysłuchać krótkiej opowieści warszawskiej. Z wykształcenia jest ekonomistą. Przez wiele lat pracowała jako dziennikarz.

Andrzej Smoczyński – przewodnik od ponad 30 lat. Warszawiak z urodzenia, kochający to miasto. Szczególnie bliska jest mi Ochota, gdzie spędziłem dzieciństwo.Bardzo  lubię prezentować wnętrza historycznych rezydencji królewskich w Wilanowie, Łazienkach i Natolinie.  Często zapraszany jestem również do oprowadzania po obiektach na codzień  niedostępnych takich jak: Pałac Prezydencki czy Belweder. Dużą przyjemność sprawia mi  temat. „Warszawa w filmie fabularnym”.Bardzo chętnie również wyjeżdżam ze swoimi goścmi do Lublina, Płocka, Kazimierza Dolnego i Żelazowej Woli.Swoją wiedzą dzielę się z turystami w 4 językach: angielskim, francuskim, hiszpańskim, niemieckim. Zostałem uhonorowany srebrną odznaką PTTK i tytułem Cicerone Warszawy.

Marian Stefaniak - jest przewodnikiem od ponad 30 lat. Oprowadza po mistrzowsku, niestandardowo. Przygotowane przez niego tematy to eseje o postaciach Warszawy, niezwykłych miejscach, fascynacjach  literackich, muzycznych. Od wielu lat bezinteresownie i bezpłatnie organizuje prelekcje varsavianistyczne w Ośrodku na Nowolipiu. Za przybliżenie zgromadzeń zakonnych i zaangażowanie w przewodnictwo - w 1994 r. PTTK uhonorowało go tytułem Cicerone Warszawy. Ma też srebrną odznakę PTTK. W marcu 2009 r. został wyróżniony odznaczeniem "zasłużony dla Warszawy".

Kamila Zarębska - jest młodym przewodnikiem, ale z ,jak na swój wiek, długim stażem. Ma szerokie zainteresowania, co niejednokrotnie przydaje się w prowadzeniu wycieczek. Bardzo dobrze zna języki rosyjski. Do zostania przewodnikiem zachęciło ją to, że „lubi wiedzieć”; zapewne to samo spowodowało, że z wykształcenia jest chemikiem. Zaczęło się od długiej drogi do szkoły, szukania nowych tras i ciekawych miejsc po drodze. Stąd wziął się pomysł pokazywania tego, co jej się wydało interesujące, innym. Dziś ma za sobą niejedną wycieczkę i niejeden spacer, ale nadal lubi odkrywać nowe miejsca oraz pokazywać te podobno dobrze znane z nowej strony.