"Aedifico et conservo III. Eskalacja jakości kształcenia zawodowego w Polsce."Lato za miastem"Od pałacyków na Skarpie po wielką płytę. Spacerkiem po Ursynowie"700-lecie Starych Babic - spacery tematyczneWarszawa w krótkich spodenkach. Spacery i gry miejskie dla dzieci i młodzieżyStudeo et Conservo VI edycja (2013) Wolę pójść na Wolę - cykl spacerów po przeszłości i przyszłości dzielnicy
Program projektuHarmonogram spacerówRelacja ze spaceru "Polacy z wyboru - muzułmański cmentarz tatarski" z dn. 19.05Relacja ze spaceru "Niezwykli ludzie związani z Wolą" z dn. 25.05Relacja ze spaceru: "Serialowa Wola" z dn. 1.06Relacja ze spaceru "Zielona Wola " z dn. 8.06Relacja ze spaceru: "Niezwykli ludzie związani z Wolą" z dn. 15.06Relacja ze spaceru "Niezwykli ludzie związani z Wolą" z dn. 16.06Relacja ze spaceru "Kolejowa Wola - okolice Dworca Zachodniego" z dn. 23.06Relacja ze spaceru: "Niezwykli ludzie związani z Wolą" z dn. 29.06Relacja ze spaceru: "Zielona Wola" z dn. 30.06Relacja ze spaceru: "Polacy z wyboru - spacer po Cmentarzu Prawosławnym" z dn. 06.07Relacja ze spaceru: "Wola znaczy kapitał - Młynów" z dn. 07.07Relacja ze spaceru: "Kolejowa Wola - spacer po cmentarzu Stare Powązki - szlakiem warszawskich kolejarzy" z dn. 13.07Relacja ze spaceru "Wola znaczy kapitał" z dn. 14.07Relacja ze spaceru "Kolejowa Wola - okolice dworca Zachodniego" z dn. 20.07Relacja ze spaceru: "Polacy z wyboru - spacer po Cmentarzu Stare Powązki" z dn. 21.07Relacja ze spaceru "Wola znaczy kapitał" z dn. 28.07Relacja ze spaceru " Polalacy z wyboru - spacer po cmentarzu ewangelicko - augsburskim z dn. 4.08Relacja ze spaceru "Wola znaczy kapitał" z dn. 10.08Relacja ze spaceru "Niezwykli ludzie związani z Wolą" z dn. 24.08Relacja ze spaceru "Polacy z wybor - spacer po Starych Powązkach z dn. 1.09Relacja z objazdu autokarowego "Wola bez tajemnic" z dn. 7.09Relacja ze spaceru "Wola znaczy kapitał" z dn. 14.09Relacja ze spaceru "Niezwykli ludzie związani z Wolą" z dn. 15.09Regulamin konkursuGalerie zdjęć
Mecenasi sztuki, czyli jak finansować projekty kulturalne. Projekt edukacyjny dla młodzieży szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. IV edycja
Wolę pójść na Wolę - cykl spacerów po przeszłości i przyszłości dzielnicy

Spacer „Polacy z wyboru – Stare Powązki” odbył się dnia 21 lipca 2013 roku. Spacer przyciągnął wielu zainteresowanych. Tematem wycieczki byli ludzie, którzy przyjechali do Polski z zagranicy i tu już zostali. Byli wśród nich m. in. architekci (np. rodzina Marconich), artyści (np. Konstanty Hegel), przemysłowcy (m. in. rodzina Lilpopów i Spiessów) i politycy (Hiroyuki Kawai – poseł Japonii w Polsce w latach 1931-33). Wielu z nich (lub ich potomkowie) zginęło walcząc o niepodległość naszego kraju.

Do najciekawszych omawianych rodów należała m.in. rodzina Hosserów. Pochodzili oni z Czech i założyli największą w przedwojennej Warszawie firmę ogrodniczą. Mieli swoją kamienicę, która mieściła się w al. Jerozolimskich 51, gdzie znajdował się ich sklep. Do dziś w Warszawie żyją potomkowie tej rodziny – należy do nich abp Henryk Hoser. Innym interesującym rodem była rodzina Hiszpańskich. Ich pochodzenie jest nie do końca znane, ale wiadomo, że pierwszym Hiszpańskim był Stanisław, który został szewcem. Jego buty miały światową renomę. Słynęły ze swojej trwałości. Firma natomiast przechodziła z ojca na syna i istniała na rynku do czasów II wojny światowej. Potomkowie Hiszpańskiego są artystami. Ciekawą postacią był również Hiranmoy Ghoshal. Ten bengalski pisarz i tłumacz spędził kilka lat w Warszawie, a Polskę traktował jak drugą ojczyznę. Dzięki niemu przetłumaczone na język bengalski zostały Quo Vadis, Nowele Prusa i Chłopi.Takich postaci było około 20.

Po spacerze chętni uczestniczyli w konkursie, który był związany z wiedzą zdobytą podczas spaceru. Zwyciężczynią konkursu została p. Aneta Tworkowska.