Lato za miastem

Poznanie przyrody przez bezpośredni kontakt z nią to najlepsza forma edukacji i dlatego w sierpniu 2013 r. Fundacja Hereditas we współpracy z akcją LATO W MIEŚCIE realizuje projekt LATO ZA MIASTEM. W projekcie biorą udział dwie szkoły podstawowe z warszawskiej Pragi.

LATO ZA MIASTEM polega na przeprowadzeniu cyklu jednodniowych warsztatów wyjazdowych za miastem. Warsztaty odbywają się w obiekcie Zagroda per ZOO, położonym wśród lasów, łąk i pól, gdzie specjalnie dla grupy dzieci organizowane są zajęcia o charakterze edukacyjno-wypoczynkowym, skierowane na ochronę przyrody, ekologię, spotkania ze zwierzętami gospodarskimi, roślinami typowymi dla dzikiej przyrody i wiejskich ogrodów, gry i zabawy na świeżym powietrzu. Idea projektu polega na pokazaniu dzieciom świata za miastem, innych możliwości spędzania wolnego czasu - dla starszych pokoleń oczywistych, dla współczesnych dzieci już nie. Kiedyś oczywistością były wyjazdy do „babci na wieś”, częste zabawy na podwórku. Dziś chcemy stworzyć dzieciom choć namiastkę wakacji w takiej formie, w jakiej spędzało się je niegdyś, jeszcze kilkanaście lat temu. Chcemy dać im szansę na poznanie przyrody nie z kart podręczników, ale dzięki rzeczywistemu z nią kontaktowi.

Udział w projekcie jest bezpłatny. Zajęcia odbywają się w terminach: 19, 21, 22 i 26 sierpnia 2013 r.

Zapraszamy do galerii zdjęć: Lato za miastem.

Projekt dofinansowany ze środków Miasta Stołecznego Warszawy.