Losy warszawskiej Pragi w czasach nazizmu i stalinizmu

Fundacja Hereditas otrzymała dofinansowanie na realizację projektu „Losy warszawskiej Pragi w latach nazizmu i stalinizmu”.

Głównym celem zadania jest popularyzacja wiedzy na temat historii warszawskiej Pragi oraz Warszawy w latach 1939-45 i w latach tuż po II wojnie światowej i obecności na tym terenie nazistów i NKWD oraz upamiętniania ofiar i ich działań. Publikacja i film, które powstaną w ramach projektu, będą materiałem źródłowym, opartym na bogatych archiwaliach i relacjach świadków.
Zadanie składa się z dwóch działań merytorycznych. Pierwszy z nich to publikacja książkowa poświęcona działalności nazistów i NKWD na terenie warszawskiej Pragi w latach 1939-1945.Drugie działanie to film dokumentalny "Losy Warszawskiej Pragi w czasach nazizmu i stalinizmu" (czas trwania ok. 1 godz.), w którym zamieszczone zostaną relacje świadków, zdjęcia, wywiady z ekspertami, pokazane zostaną miejsca pamięci, kaźni, męczeństwa na obszarze warszawskiej Pragi.
Prezentacja powyższych działań zaplanowana jest na październik 2012, kiedy to odbędzie się konferencja z udziałem twórców publikacji i filmu, reżysera oraz zaproszonych świadków wydarzeń. Przy udziale w promocji projektu włączy się Partner - Miasto Stołeczne Warszawa/Dzielnica Praga Północ.

Do udziału w konferencji serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych!

Projekt "Losy Warszawskiej Pragi"  powstał dzięki dofinansowaniu programu  Europa dla Obywateli z Unii Europejskiej.

Ten projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej.
Publikacja odzwierciedlają jedynie stanowisko ich autora i Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za umieszczoną w nich zawartość merytoryczną.

Partner projektu