Program projektu

Nie musisz wyjeżdżać, żeby poznać nowe miejsca i fascynujące historie. Wyrusz z nami nieoczywistym warszawskim szlakiem, odwiedź podwórka i mniej uczęszczane ulice. Sprawdź czy dobrze znasz okolicę, przez którą codziennie przechodzisz. Zapraszamy na 3 spacery trasą kapliczek i przydrożnych krzyży.

Odkryj ich historię i podziel się nią z innymi.

W lipcu w niewielkich grupach zwiedzimy różne dzielnice Warszawy. Zrobimy zdjęcia i opiszemy krzyże i kapliczki, które znajdą się w bazie internetowej oraz publikacji książkowej. Organizatorzy zapewniają prowiant w czasie wędrówek, a po zakończeniu projektu – jednodniową wycieczkę szlakiem drewnianych zabytków sakralnych na Mazowszu.

Spacery mają być przyjemnością, dlatego nie będziemy się spieszyć. Liczy się jakość, a nie ilość odwiedzonych miejsc. W przypadku upalnej lub deszczowej pogody, skrócimy nasze wędrówki.

PROGRAM PROJEKTU

1. Rekrutacja uczestników i organizacja inwentaryzacyjnych obozów wolontarystycznych

Projekt zakłada udział 25 wolontariuszy (w różnym wieku) podzielonych na 5  grup - każdą grupę tworzy ok. 5 osób. W pierwszym kroku po zakończonym procesie rekrutacji, wolontariusze uczestniczą w krótkim szkoleniu, przygotowującym do pracy w terenie. W trakcie szkolenia poszczególne grupy zostaną przypisane do obszarów, krtóre będą inwentaryzować.

Jedna grupa przez 3 dni, w czasie około 3 godzin (terminy ustalane indywidualnie z prowadzącymi) będzie inwentaryzowała krzyże i kapliczki Warszawy. W trakcie obozu uczestnikom zostanie zagwarantowany drobny poczęstunek. By zostać wolontariuszem w projekcie należy wypełnić krótki formularz zgłoszeniowy (dostępny poniżej). Następnie wypełniony i podpisany formularz należy przesłać na adres fundacja@fundacja-hereditas.pl bądź też dostarczyć osobiście do siedziby Fundacji przy ul. Marszałkowskiej 58 lok. 24. Obozy realizowane będą w lipcu br. Łącznie zostanie przeprowadzonych 15 dni obozowych.

2. Przygotowanie interaktywnego internetowego katalogu ok. 300 obiektów - bazy danych, prezentujących dotychczas znaną historię zinwentaryzowanych obiektów.

Wolontariusze wezmę czynny udział w wypełnianiu kart inwentaryzacyjnych obiektów. Opracowane materiały zostaną zdigitalizowane i w postaci rekordów zasilą merytorycznie bazę warszawskich krzyży, kapliczek i figur.

3. Opracowanie publikacji - katalogu krzyży i kapliczek Warszawy

Po zakończeniu prac inwentaryzacyjnych powstanie publikacja zawierająca 100 najbardziej reprezentatywnych dla Warszawy obiektów małej architektury sakralnej, której współautorami będą wolontariusze.

4. Wycieczka objazdowa "Szlakiem drewnianej architektury sakralnej Mazowsza"

Nagrodą dla wszystkich wolontariuszy będzie całodniowa wycieczka autokarowa (z wyżywieniem) śladami Architektury Sakralnej Mazowsza.

5. Organizacja kampanii promującej powstały katalog-bazę kapliczek i krzyży Warszawy.

POBIERZ FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
Klauzua RODO

Czekamy na Wasze zgłoszenia.

Więcej informacji pod nr telefonu 22 891 01 62