Kolejowym szlakiem przez Targówek

"Kolejowym szlakiem przez Targówek"

DATA WYDARZENIA:  26.08.2018 (niedziela); godz. 11.00

MIEJSCE SPOTKANIA: Rondo Żaba, przed wejściem na Cmentarz Żydowski

Targówek, Bródno i pobliskie okolice, ze względu na swe oddalenie od centrum stolicy, długo miały podmiejski charakter. Dopiero w roku 1877, kiedy uruchomiona została Kolej Nadwiślańska i związany z nią wielki węzeł kolejowy, prowadzący od ówczesnego miasta granicznego Mława do Kowna,  tereny dzisiejszego Targówka zaczęły zyskiwać na znaczeniu.

Dziś teren Targówka przecinają liczne drogi szynowe – zarówno komunikacji miejskiej (tramwajów, a w niedalekiej przyszłości także metra), jak i kolei regionalnych. Wędrując kolejowym szlakiem przez Targówek, odwiedzimy m.in. stację Warszawa – Praga, tworzącą tzw. „węzeł nadwiślański” i będącą największą w Warszawie stacją rozrządową.

Udział w spacerze jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: „Targówek nieodkryty! Cykl wakacyjnych wędrówek po dzielnicy. Edycja II” jest współfinansowany ze środków Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy.