Spacer po dawnym Cmentarzu Żydowskim

"Spacer po dawnym Cmentarzu Żydowskim na Bródnie"

DATA WYDARZENIA:  12.08.2018 (niedziela); godz. 11.00

MIEJSCE SPOTKANIA: ul. Św. Wincentego 15 (przed bramą Cmentarza Żydowskiego)

Historia Cmentarza Żydowskiego u zbiegu ulic Odrowąża i św. Wincentego sięga roku 1780, kiedy to na gruntach wsi Targówek, bogaty kupiec Szmul Jakubowicz Zbytkower założył nekropolię. Powierzchnia cmentarza wynosiła w tamtym czasie ok. 0,75 ha. W 1784 żona Szmula Zbytkowera ufundowała ogrodzenie nekropolii; zbudowano także dom przedpogrzebowy. Blisko sto lat później – w  1870 r. zarząd cmentarza został przejęty przez Gminę Żydowską w Warszawie.

Podążając szlakiem historii wyznaczonym przez nagrobne macewy Cmentarza Żydowskiego na Bródnie, prześledzimy losy wybitnych postaci, grzebanych tutaj do listopada 1940 r. Poznamy burzliwe dzieje tej zabytkowej i jednej z  największych żydowskich nekropolii na świecie.

Udział w spacerze jest bezpłatny, jednak liczba miejsc ograniczona. Obowiązują wcześniejsze zapisy pod nr. 22 891 01 62. Decyduje kolejność zgłoszeń. Projekt: „Targówek nieodkryty! Cykl wakacyjnych wędrówek po dzielnicy. Edycja II” jest współfinansowany ze środków Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy.