Szlakiem kapliczek na Bródnie

"Szlakiem kapliczek na Bródnie"

DATA WYDARZENIA:  05.08.2018 (niedziela); godz. 11.00

MIEJSCE SPOTKANIA: róg ul. Krasnobrodzkiej i ul. Chodeckiej

Szczególne miejsce w polskim krajobrazie – czy to wiejskim czy miejskim - zajmują kapliczki i krzyże przydrożne, których istnienie związane jest ściśle z lokalną tradycją, historią i kulturą. Obok tych najstarszych tworzonych przez anonimowych ludowych artystów odnaleźć można również współczesne, przyjmujące różnorodne formy. Fundowane w celach wotywnych do dziś pełnią rolę symboliczną.

Przemierzając ulice i podwórka Bródna, postaramy się odnaleźć te najbardziej znane, jak i nieco zapomniane kapliczki Targówka. Zawitamy m.in. na ulicę Samarytanki, gdzie usłyszymy historię-legendę, tej najsłynniejszej zaciszańskiej figurki. Odwiedzimy ul. Malborską, przy której na murowanym postumencie w przeszklonej skrzynce z figurą Matki Bożej ustawiono metalowy krzyż.

Udział w spacerze jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: „Targówek nieodkryty! Cykl wakacyjnych wędrówek po dzielnicy. Edycja II” jest współfinansowany ze środków Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy.