Wilno w Warszawie

"Wilno w Warszawie"

DATA WYDARZENIA:  29.07.2018 (niedziela); godz. 11.00

MIEJSCE SPOTKANIA: stacja kolejowa "Warszawa Zacisze Wilno"

Budowa „Osiedla Wilno”, wznoszonego wg projektu pracowni Hermanowicz Rewski Architekci rozpoczęła się jesienią 2010 roku od budynków u zbiegu ul. Bukowieckiej, ul. Klukowskiej i ul. Przecławskiej. Zgodnie z zamierzeniami, zarówno nazwa osiedla jak i tworząca go architektura, miały nawiązywać do stolicy Litwy. I tak, reprezentatywną część osiedla stanowi plac Ratuszowy, podobny do tego z Wilna. Zegar z kurantem odgrywa melodię: „Wilno, kochane Wilno” a 13 wmurowanych tablic przypomina znane postaci zasłużone dla tego miasta.

Jak zatem zobaczyć Wilno nie ruszając się z Warszawy? Przyjść na spacer po Targówku z Fundacją Hereditas. Zapraszamy już w niedzielę, 29 lipca na godz. 11.00. Spotkanie: stacja kolejowa "Warszawa Zacisze Wilno".

Udział w spacerze jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: „Targówek nieodkryty! Cykl wakacyjnych wędrówek po dzielnicy. Edycja II” jest współfinansowany ze środków Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy.