Spacerkiem wzdłuż Kanału Bródnowskiego

"Spacerkiem wzdłuż Kanału Bródnowskiego"

DATA WYDARZENIA: 14.07.2018 (sobota); godz. 11.00

MIEJSCE SPOTKANIA: ul. Kondratowicza 20 (przed Urzędem Dzielnicy Targówek)

Kanał Bródnowski powstał w II poł. XIX w. jako kanał odwadniający bagniste doliny nieistniejących już dziś rzek Brodni i Rewy. Długi na ok. 11 km w znacznej mierze jest zasilany wodami podeszczowymi odprowadzanymi z dwóch przepompowni - na Targówku i na Bródnie. Początkowo mający znaczenie gospodarcze, dziś – za sprawą działań rewitalizacyjnych - staje się miejscem rekreacji i wypoczynku mieszkańców Targówka i całej Warszawy.

Wędrując wzdłuż Kanału Bródnowskiego w kierunku południowym,  zwrócimy szczególną uwagę na rekreacyjny charakter mijanych miejsc. Zawitamy m.in. do skweru im. Grzegorza Ciechowskiego, skwerku przy ul. Rolanda czy terenów zielony przylegających do ul. Nad Strugą.

Udział w spacerze jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: „Targówek nieodkryty! Cykl wakacyjnych wędrówek po dzielnicy. Edycja II” jest współfinansowany ze środków Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy.