Co wspólnego ma Elsnerów z Chopinem?

"Co wspólnego ma Elsnerów z Chopinem?"

DATA WYDARZENIA:  07.07.2018 (sobota);  godz. 11.00

MIEJSCE SPOTKANIA: ul. Radzymińska (przystanek "Kościeliska" w stronę "Ząbek")

Historia warszawskiego Elsnerowa sięga I poł. XIX w., kiedy to tereny folwarku państwowego dzierżawił od rządu Józef Elsner. Po dedykacji swojego największego dzieła: „Męka Pana Naszego Jezusa Chrystusa” darowi Mikołajowi I, majątek folwarku na własność  przypadł  kompozytorowi. Józef Elsner zmarł 18 kwietnia 1854 r. w swojej – podwarszawskiej wówczas – posiadłości.

Pamięć o kompozytorze  została utrwalona w nazwie osiedla. Poszukując śladów dawnego Elsnerowa, w trakcie spaceru odwiedzimy m.in. „Kolonię Domki”, miejsce, gdzie stał dworek Józefa Elsnera czy Fort XIIA Twierdzy Warszawa. Spróbujemy odpowiedzieć także na pytanie, kim dla początkującego geniusza fortepianu Fryderyka Chopina był Józef Elsner.

Udział w spacerze jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: „Targówek nieodkryty! Cykl wakacyjnych wędrówek po dzielnicy. Edycja II” jest współfinansowany ze środków Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy