Tajemnice ul. św. Wincentego

DATA WYDARZENIA: 02.06.2018 (sobota);  godz. 11.00

MIEJSCE SPOTKANIA: ul. 11 listopada 70 (budynek przy wiadukcie kolejowym, w pobliżu Ronda Żaba)

Po blisko rocznej przerwie, z nową energią i zapałem otwieramy kolejny sezon spacerowy na Targówku. Tego lata, wspólnie z Fundacją HEREDITAS oraz Przewodnikami PTTK z Sekcji Miłośników Warszawy i Mazowsza odwiedzimy najbardziej urokliwe zakątki dzielnicy; na nowo odkryjemy bogatą historię miejsc i ludzi tu mieszkających.

Na pierwszy spacer w ramach cyklu „Targówek nieodkryty” zapraszamy już w sobotę, 2 czerwca. Spotykamy się punktualnie o godz. 11.00 na ul. 11 listopada 70 – budynek przy wiadukcie kolejowym, w pobliżu Ronda Żaba, by razem odkrywać Tajemnice ul. św. Wincentego. W trakcie spaceru dowiemy się m.in. kim był św. Wincenty i dlaczego został patronem jednej z ważniejszych ulic Targówka. Powiemy, kto mieszkał i na jakie cele była wykorzystywana „drewniana kamienica” Paprockiego, zlokalizowana przy ul. Biruty 18; wyjaśnimy także czym jest Street Art Doping i co ma wspólnego z naszą dzielnicą.

Udział w spacerze jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: „Targówek nieodkryty! Cykl wakacyjnych wędrówek po dzielnicy. Edycja II” jest współfinansowany ze środków Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy.