Dawnego kina czar

"Dawnego kina czar"

- nieistniejące kina na Mokotowie

1 lipca 2017 (sobota) godz. 11.00

ul. Olesińska 21 (budynek d. kina "Przodownik")

W okresie dwudziestolecia międzywojennego na terenie Warszawy funkcjonowało blisko 70 kin. Jedne eleganckie i luksusowe, o wnętrzach połyskujących marmurami i chromami, inne – parafialne i przyzakładowe z drewnianymi krzesłami  – dostępne dla „zwykłego” obywatela za kilkanaście groszy. W epoce przed telewizją, wszystkie czarowały niepowtarzalną magią filmu…

Burzliwa historia XX w. sprawiła, iż wiele z nich nie przetrwało do dnia dzisiejszego. We wrześniu 1939 r. hitlerowski okupant zlikwidował niemal całą sieć kin Warszawy, przekształcając je w lokale nur für Deutsche. Za czasów PRL-u filmowa kultura przeżywała co prawda swój okres renesansu, jednak tylko nieliczne kina przetrwały z nami do dnia dzisiejszego.

Zapraszamy Państwa na sentymentalną podróż do świata dawnego warszawskiego kina. Opowiemy o nieistniejących już kinach na Mokotowie, ich repertuarze i znaczeniu dla ówczesnej miejskiej kultury.

Na spacer „Dawnego kina czar” zapraszamy już w sobotę 1 lipca. Spotykamy się na ul. Olesińskiej 21, przed budynkiem d. kina "Przodownik".

Udział w spacerze jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt „Fabryka snów – warszawskie wędrówki filmowe” jest finansowany ze środków m.st. Warszawy.

Zachęcamy do lektury artykułu pt.: "W starym kinie...", który ukazał się w miesięczniku STOLICA (nr 11; listopad 2012) autorstwa Pani Teresy Dąbrowskiej, będącym wprowadzeniem do sobotniego spaceru. <<<POBIERZ ARTYKUŁ>>>