Spacer ulicą Górczewską

DATA: 18 października 2016 (wtorek); godz. 11:00

MIEJSCE SPOTKANIA: ul. Górczewska; róg ul. Młynarskiej

Ósma wolska ulica: ul. Górczewska. Wreszcie nadszedł czas na najbardziej znaną, jedną z głównych ulic dzielnicy Wola – ulicę Górczewską. Długa na 5,2 km, zaczyna się przy ulicy Młynarskiej na Woli i kończy się na granicy miasta w dzielnicy Bemowo na skrzyżowaniu z Lazurową, przecinając aleję Prymasa Tysiąclecia i ulicę Powstańców Śląskich. Dzisiejsza ulica Górczewska jest starym traktem łączącym Górce i Stare Babice z Warszawą, uregulowanym jako ulica około roku 1775. Pierwotnie kojarzona z uprawą owoców i warzyw za sprawą działającej tu od roku 1876 pod nr 124 szkółki owocowych drzew i krzewów „Ogrody Urlychów”, z biegiem czasu z działającą od roku 1809 pod numerem 14 fabryką Towarzystwa Akcyjnego Drezdeńskiej Manufaktury Tiulu, Koronek i Firanek, począwszy od lat 70-tych ubiegłego wieku  słynna za sprawą cukierni, mieszczącej się pod nr 15.

Dzieje ulicy Górczewskiej łącznie z jej tajemnicami i ciekawostkami odkryjemy przed Państwem już we wtorek 18 października. Na spacer, prowadzony przez przewodnika PTTK z Sekcji Miłośników Warszawy i Mazowsza zapraszamy wszystkich zainteresowanych; spotykamy się na rogu ul. Górczewskiej i Młynarskiej o godz. 11:00.

Udział w spacerze jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: „Wolskie szlaki historii”, realizowany przez Fundację Hereditas, jest finansowany z budżetu Dzielnicy Wola m. st. Warszawy.