Spacer ulicą Krochmalną

DATA: 9 października 2016 (niedziela); godz. 11:00

MIEJSCE SPOTKANIA: ul. Krochmalna; róg ul. Ciepłej

Szósta wolska ulica: ul. Krochmalna. Najbardziej znana ulica Warszawy na świecie; biegnie od ul. Jana Pawła II do ul. Żelaznej. Swą nazwę – nadaną już w roku 1770, zawdzięcza działającej tutaj ówcześnie wytwórni krochmalu. Przy ul. Krochmalnej, w budynku pod nr 10 w roku 1908 zamieszkała rodzina Isaaca Bashevisa Singera, późniejszego laureata Nagrody Nobla w dziedzinie literatury. Wiosną 1914 r. Singerowie przeprowadzili się do sąsiedniej kamienicy nr 12. W latach 1911–1912 pod nr 92 wzniesiono budynek Domu Sierot, założonego przez Janusza Korczaka i Stefanię Wilczyńską.

Historia i tajemnice ulicy Krochmalnej, ulica w kulturze popularnej będą przedmiotem naszego szóstego spaceru po Woli. Spotykamy się w niedzielę 9 października o godz. 11:00 na rogu ul. Krochmalnej i Ciepłej. Do zobaczenia!

Udział w spacerze jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: „Wolskie szlaki historii”, realizowany przez Fundację Hereditas, jest finansowany z budżetu Dzielnicy Wola m. st. Warszawy.