Spacer ulicą Bema

DATA: 8 października 2016 (sobota); godz. 15:00

MIEJSCE SPOTKANIA: ul. Wolska; róg ul. Bema

Piąta wolska ulica: ul. Józefa Bema. Biegnąca już przed rokiem 1876 od ul. Opaczewskiej do wsi Wola, niegdyś nosiła nazwy: „Droga Parafialna” czy „Kościelna”, które to związane były ze znajdującym się przy niej  kościołem św. Stanisława Biskupa, wybudowanym w latach 1858–1860. To najbardziej „jubileuszowa” z prezentowanych przez nas ulic dzisiejszej Woli, gdyż dopiero w roku 1916, dekretem generała - gubernatora Hansa von Beselera, została włączona w granice Warszawy. Ale już dużo wcześniej istniały przy niej wielokondygnacyjne zabudowania przemysłowe i mieszkalne – m.in. od roku 1908 działała tu fabryka Lilpop, Rau i Loewenstein.

Spacer będzie okazją do bliższego poznania dziejów dzisiejszej ulicy Bema; związanych z nią historii, ciekawostek i mniej znanych faktów. Na wspólną wędrówkę zapraszamy już w sobotę 8 października o godz. 15:00. Spotykamy się na rogu ul. Wolskiej i Bema.

Udział w spacerze jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: „Wolskie szlaki historii”, realizowany przez Fundację Hereditas, jest finansowany z budżetu Dzielnicy Wola m. st. Warszawy.