Spacer ulicą Wolską

DATA: 27 września 2016 (wtorek); godz. 17:30

MIEJSCE SPOTKANIA: ul. Wolska; róg ul. Towarowej

Droga Wolska, Aleja Wolska, Szosa Kaliska, Litzmannstadter Strasse – to dawne nazwy jednej z najbardziej rozpoznawalnych arterii Woli jak i całej Warszawy – ul. Wolskiej. Pierwotnie, droga ta istniała jako szosa wychodząca ze Starej Warszawy na zachód, w kierunki wsi Wielka Wola, znajdującej się w rejonie kościoła św. Wawrzyńca. Współczesna nazwa została zatwierdzona urzędowo w 1771 roku. Dopiero pod koniec XIX wieku jej pierwszy fragment został włączony w granice Warszawy, a w 1916 roku cała ulica znalazła się w obrębie miasta.

Związane z jej bogatą historią ciekawostki, tajemnice i wspomnienia przedstawimy w trakcie trzeciego spaceru wolskimi ulicami, na który zapraszamy już we wtorek, 27 września. Spotykamy się na rogu ul. Wolskiej i Towarowej o godz. 17.30.

Udział w spacerze jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: „Wolskie szlaki historii” jest finansowany z budżetu Dzielnicy Wola m. st. Warszawy.