Spacer ulicą Płocką

DATA: 24 września 2016 (sobota); godz. 15:00

MIEJSCE SPOTKANIA: ul. Kasprzaka; róg ul. Płockiej

Dzisiejsza ulica Płocka to dawna droga narolna (poprowadzona wzdłuż pól uprawnych) wsi Wola Wielka (Magna Wola Varsoviensis), przy której w XVIII i XIX w. znajdowały się liczne wiatraki. Wytyczona w końcu XIX w., przez wiele lat tworzyła rogatki Warszawy. Dzisiejsza ulica Płocka rozpoczyna swój bieg od skrzyżowania z ulicą Marcina Kasprzaka i biegnąc na północ, przecina ulicę Ludwiki, dochodząc do Wolskiej, a dalej spotykając ulicę Rabsztyńską przecina ciąg Górczewskiej. Dalej biegnie przez teren osiedla Młynów, przecinając kolejno: Żytnią, Grenady i Gostyńską. Kończy bieg na skrzyżowaniu z ul. Obozową.

Ciekawostki, historie i wspomnienia związane z ul. Płocką będą przedmiotem naszej drugiej wędrówki wolskimi szlakami. Spotykamy się w sobotę, 24 września punktualnie o godz. 15:00 na rogu ul. Płockiej i Kasprzaka.

Udział w spacerze jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich zainteresowanych. Projekt: „Wolskie szlaki historii” jest finansowany z budżetu Dzielnicy Wola m. st. Warszawy.