"Neony. Ulotny ornament warszawskiej nocy"

Album z komentarzem Jarosława Zielińskiego i fotografiami Izabelli Tarwackiej (IzaTT)

Kilka lata temu odrestaurowany został neon koszykarki z Placu Konstytucji. To już jedna z ostatnich neonowych reklam z czasów PRL-u jakie przetrwały w Warszawie.[...] Tych starych neonów z każdym rokiem jest jednak coraz mniej. Każda książka poświęcona warszawskim neonom to próba ocalenia kawałka dziedzictwa kulturowego i estetycznego Warszawy.

z recenzji Jerzego S. Majewskiego

Wydana właśnie przez Fundację Hereditas książka pt. Neony. Ulotny ornament warszawskiej nocy składa się z dwóch podstawowych części: komentarza Jarosława Zielińskiego dot. historii warszawskich neonów oraz swoistego katalogu reliktów stołecznych "kwiatów nocy" z fotografiami Izabelli Tarwackiej (IzaTT). Tekst części historycznej przeplatany jest bogatym materiałem ikonograficznym - zdjęciami neonów dawnej Warszawy oraz rekonstrukcjami niektórych z nich. Część katalogowa zawiera 80 zdjęć warszawskich neonów, zdjęć wykonanych w latach 1998-2010. Wystudiowane kadry, wyczekane oświetlenie, neony fotografowane za ciągu dnia, w słońcu, na które autorka czekała niekiedy kilka miesięcy, wyznaczając na mapie linijkę słońca w oczekiwaniu na idealne, naturalne światło.

Książka Neony. Ulotny ornament warszawskiej nocy powstała z miłości do miasta, z fascynacji jego historią, unikalną formą obiektów, z chęci dokumentowania upływu czasu i zachowania pamiątki po znikającej biżuterii miasta.

Fundacja Hereditas zaprasza na promocję książki w dn. 30 listopada (wtorek), o godz. 18.00, w siedzibie Fundacji Hereditas, ul. Marszałkowska 4 lok. 4.
Prezentacji książki towarzyszyć będzie multimedialny pokaz zdjęć warszawskich neonów oraz gawęda Jarosława Zielińskiego i Krzysztofa Jaszczyńskiego.

Rekonstrukcja przedwojennych warszawskich neonów wykonana przez Jarosława Zielińskiego na podstawie zachowanej ikonografii oraz opisów. Montaż: Krzysztof Jaszczyński. Obejrzyj film:

Współfinansujący: Miasto Stołeczne Warszawa

Partner wydania