Pytania do eksperta

1. Czy znane już są źródła funduszy 2014-2010 na konserwację i rewitalizację obiektów zabytkowych?

2. Podczas wakacji w Ustce natknęłam się na ciekawy obiekt – drewniano-murowany pawilon, stojący tuż przy nadmorskiej promenadzie, na pierwszy rzut oka wybudowany chyba jeszcze w XIX w. Niemałe, jak na tę niewielką miejskość, gabaryty obiektu, jak też jego wyjątkowe – tuż przy linii plaży, frontem do morza – usytuowanie sprawiły, że wzbudził moje zainteresowanie. Czy dysponują może Państwo informacją na jego temat? Jakie miał przeznaczenie (czy była to jedna z prywatnych willi, których wiele zachowało się jeszcze przy nieodległej ul. Żeromskiego), kiedy powstał? I jakie są wobec niego plany, bo obecnie jest zamknięty, pusty, a jego stan – na moje wyczucie – wymaga pilnej interwencji konserwatorsko-budowlanej?

3. Coraz częściej mówi się ostatnio o zupełnie nowych możliwościach finansowania działań związanych z adaptacją historycznych budynków do nowych funkcji. Podobno po 2013 r. będą to głównie pożyczki... Projekty remontów starych kamienic czy ponownego wykorzystania niefunkcjonujących już fabryk są coraz lepsze, z roku na rok ciekawsze, ale czy właściciele będą chętni podejmować ryzyko inwestycji w oparciu o środki, które trzeba będzie zwrócić...

4. Interesują mnie sposoby i technologie renowacji kamienia wapiennego. Zajmujemy się odnawianiem nagrobków i krzyży przydrożnych.

5. Jak długo (do kiedy) stosowany był w Polsce i Europie Środkowej marmur carrara ordinario (chodzi o stosowanie go przede wszystkim w wystroju architektonicznym)? Czy jego stosowanie zakończyło się na 1945 r.? Czy też po 1945 r. można jeszcze u nas spotkać ten rodzaj marmuru, obok powszechnie w latach powojennych stosowanych wapieni (np. chęcińskiego).

6. Chciałabym prosić o przykładowe materiały z Guzowa: zmniejszone rzuty inwentaryzacyjne, elewacje, przekroje, fragmenty programu konserwatorskiego (np: detale, odwodnienie), może wytyczne konserwatorskie uszczegółowiające elementy do zachowania itd. Materiały będą potrzebne w celu wykorzystania praktyki w pałacu w naszych działaniach nauczycielskich.

7. Coraz częściej spotykamy się – słyszymy w TV, czytamy w prasie, Internecie etc. – ze słowem rewitalizacja. Czym w zasadzie różni się ona od działań określanych do tej pory jako opieka nad zabytkami, konserwacja czy ochrona wybranych obszarów i obiektów w ramach np. miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego?

FUNDACJA HEREDITAS, www.fundacja-hereditas.pl