Opieka nad zabytkami / Interwencje

Latarnie z ulicy Podskarbińskiej

W północnej części ul. Podskarbińskiej na warszawskiej Pradze Południe zachowało się pięć blisko stuletnich latarni zwanych pastorałami. Od wielu lat niszczały. Przez historyka Warszawy, Jarosława Zielińskiego, autora książki o warszawskich latarniach, datowane są na 1923 rok. Jest to unikat w skali dzielnicy i miasta, biorąc pod uwagę wojenne zniszczenia Warszawy. W wyniku interwencji Fundacji Hereditas, latarnie zostały poddane konserwacji. Wyeksponowane zostaną na jednej z bardziej urokliwych ulic Kamionka - już niebawem oświetlą ulicę Rybną.

Zespół pięciu latarni elektrycznych (pastorałów) z ul. Podskarbińskiej to wyjątkowy zabytek Warszawy. Jeszcze nie tak dawno ich stan był tragiczny; prócz pięciu zachowanych, o których mowa, z ziemi wystawały pozostałości kilku innych, którym nie było dane dotrwać do naszych czasów.

Latem 2010 r. Fundacja Hereditas zwróciła się do radnego dzielnicy, Marka Borkowskiego, z interwencją dotyczącą zabytku. Temat uratowania latarni szybko trafił na posiedzenie zarządu dzielnicy, a krytyczny stan obiektów przyspieszył decyzję zarządu dzielnicy o podjęciu działań zabezpieczających "pastorałki" jeszcze przed nastaniem zimy.

Przyznaję, że takie decyzje nigdy nie są łatwe, bo wiążą się przede wszystkim z zabezpieczeniem środków, a potrzeby dzielnicy są ogromne. To zawsze jest ogromny dylemat: czy środki przeznaczone na remonty (bo z tej właśnie puli pochodzą środki na konserwację latarni) przeznaczyć na załatanie dziury w chodniku czy na ratowanie zabytku - powiedział Fundacji Hereditas burmistrz dzielnicy Tomasz Kucharki. Konserwacja latarni została wpisana do budżetu jeszcze w 2010 roku. Prace zakończono przed końcem listopada. Pastorałki zimę spędzą w zamkniętym pomieszczeniu.

Latarnie nie wrócą już na ulicę Podskarbińską (pierwotnie zamontowane były na końcowym, dochodzącym do torów odcinku tej ulicy, w otoczeniu magazynów i hurtowni). Wstępna koncepcja przewiduje instalację latarni przy ulicy Rybnej. Zachowany tu oryginalny bruk, dawna zabudowa oraz odremontowane pastorały tworzyć mają swoistą enklawę historii - fragment starego Kamionka

fot. A. Rosiński