Warszawskie SPOTKANIA KONSERWATORSKIE

W dniach od 4 kwietnia do 12 maja 2014 r. odbędą się kolejne, już osiemnaste warszawskie SPOTKANIA KONSERWATORSKIE ‒ SZTUKA KONSERWACJI 2014.
Serdecznie zapraszamy w gościnne progi Muzeum Techniki i Przemysłu w PKiN
oraz Państwowego Muzeum Archeologicznego w Warszawie na spotkanie z polskimi konserwatorami zabytków oraz osobami i firmami wspierającymi naszą działalność
na polu ratowania, a także utrwalania polskiej kultury i sztuki.

Na tegorocznej edycji SZTUKI KONSERWACJI zaprezentowanych zostanie kilkadziesiąt wyjątkowo ciekawych dzieł konserwatorskich, które zrealizowali nasi konserwatorzy zabytków w przez ostatnie dwanaście miesięcy. Znaczna część z nich będzie prezentowana na wystawie w Muzeum Techniki i Przemysłu w Pałacu Kultury i Nauki.

Pozostałe zostaną zaprezentowane podczas trzech dni sesji:
I sesja – 24 kwietnia (czwartek), godz. 10.00-16.00, Państwowe Muzeum Archeologiczne
w Arsenale
II i III sesja ‒ 25 i 26 kwietnia (piątek i sobota), godz. 10.00-16.00, Muzeum Techniki
i Przemysłu w PKiN

Hitem tegorocznych spotkań będzie prezentacja działalności konserwatorskiej w Muzeum Zamoyskich w Kozłówce, które w tym roku obchodzi uroczyście 70-lecie istnienia. Dokonania konserwatorskie z muzeum w Kozłówce w latach 1944-2014 będą prezentowane na wystawie w jednej z sal w Muzeum Techniki oraz podczas trzydniowej sesji.

Spotkania konserwatorskie, jak co roku, wiernie wspierają poprzez przekazywanie najnowszej wiedzy o technologiach konserwatorskich oraz poprzez dotacje firmy oferujące materiały i sprzęt do konserwacji zabytków takie jak: REMMERS, SOPRO, CAPAROL, KEIM, OPTOLITH, PRECOPTIC, TEZANA.

Warszawskie spotkania konserwatorskie są tak przygotowywane oraz prezentowane,
aby wszyscy zainteresowani ochroną i konserwacją obiektów zabytkowych mogli poszerzyć swoją wiedzę o najnowsze informacje na ten temat.

komisarz SZTUKI KONSERWACJI 2014
Piotr Grzegorz Mądrach