Opieka nad zabytkami.
Nasze Interwencje.

Zespół latarni elektrycznych przy ulicy Podskarbińskiej Dziedzictwo twórczości ludowej i artystycznej - kapliczki, krzyże, figury i obeliski w Gminie Stare Babice

WYSZUKAJ
Szukana fraza

Praskie kamienice. Przedwojenny szyk ukryty w detalu

Na poligonie awangardy - perełki architektury Ursynowa

O elitach, co w wielkiej płycie mieszkały

Wykład pt. "W poszukiwaniu ukrytych znaczeń... Wymowa symboliczna założenia parkowego Gucin-Gaj", z cyklu "Ursynowskie spotkania z zabytkami"

Piękne nieznajome - kościoły Ursynowa

Muzeum Odry na zabytkowych statkach

Od 1999 r. w górnym awanporcie śluzy Szczytniki, na zabytkowych statkach: holownik parowy "Nadbor", barka "Irena" oraz dźwig pływający "Wróblin", działa Muzeum Odry. Nietypowy adres, wywołujący co najmniej podejrzane spojrzenia urzędników pocztowych albo pytania o prawidłowość zapisu, ale przede wszystkim kojarzący się wszystkim miłośnikom i opiekunom zabytków techniki i przemysłu z jedynym takim miejscem w Polsce, podsycanym niegasnącą energią działaczy Fundacji Otwartego Muzeum Techniki, które prowadzi muzeum zabytkowej floty, może przestać istnieć. Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej we Wrocławiu, zarządzający Odrą, żąda przeniesienia muzealnych statków w inne miejsce - w okolice Kępy Mieszczańskiej - gdzie brak urządzeń do cumowania, będzie mniej bezpiecznie i drożej. W sobotę 29.06.2012 działacze Fundacji Otwartego Muzeum Techniki i dziesiątki wolontariuszy i propagatorów ożywienia gospodarczego i kulturalnego Odry urządzili na pokładach zabytkowej flotylli happening w obronie placówki. Polecamy galerię zdjęć z tego wydarzenia (działo się!) -

Organizatorom bardzo zależy na podtrzymaniu burzy medialnej, którą happeningiem rozpętali, zatem gorąco proszą o wystawianie komentarzy pod artykułami, które ukazały się na przedmiotowy temat: